Come with me to: Orsova (II) Cazanele Dunarii

“Traveling: it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Chipul lui Decebal
Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat în stȃncă, chipul lui Decebal, statuia având dimensiunile 55 m înălţime şi 25 m – lăţime. Statuia este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos, dar e cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York. Ideea construirii acestei statui i-a aparţinut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan şi a durat 10 ani (1994-2004) pentru ca cei 12 sculptori-alpinişti să o termine, realizarea ei costându-l pe Drăgan, în final, peste un milion de dolari. Executarea acestei lucrări s-a desfăşurat sub conducerea sculptorului orşovean Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălţimi, căldură şi vipere.

Mânăstirea Mraconia
Foarte aproape de Chipul lui Decebal se află Mânăstirea Mraconia, care a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre. Relieful din zonă nu permite trecerea a două vase simultan, de aici necesitatea unui punct de observare şi dirijare. Protopopul Mehadie, Nicolae Stoica de Haţeg, în Cronica din 1829 aminteşte că mânăstirea este părăsită în 1453 de călugări, din cauza deselor incursiuni turceşti. Istoricul maghiar Pesty Frygies este de acord că nu se ştie când s-a zidit mânăstirea.

Peştera Ponicova
Printre lucrurile pe care turistul le mai poate face la Cazanele Dunării se află şi vizitarea celei mai mari peşteri din zona Cazanelor Dunării, Peştera Ponicova, care este săpată în versantul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind parţial inundată după crearea lacului de acumulare. Galeriile sale însumează 1.660 de metri, străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunăre. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial. Este de preferat ca în etajul superior accesul să se facă în grupuri, în prezenţa unui ghid obişnuit cu speologia, având în vedere gradul de dificultate al accesului în acest etaj, având lămpi, cizme de cauciuc, echipament adecvat, deoarece vizitarea întregii peşteri durează 2-3 ore.

Peştera Veterani
La peştera Veterani nu poţi ajunge decât pe apă. Cunoscută şi sub numele de „Peştera lui Veterani“, „Peştera din Pînza Curii“ sau „Peştera Piscabara”, grota este situată la o înălţime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totală de 173 de metri şi o lăţime de 40 de metri.Peştera Veterani îşi are originea numelui după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la Caransebeş şi care a refortificat peştera la sfârşitul sec. al XVII-lea.

 

Tabula Traiana
Pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, se găseşte de aproximativ 2.000 de ani o placă memorială antică numită Tabula Traiana. Pe malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protecţie. Tabula este fixată în piatră şi pe ea sunt reprezentaţi doi delfini plutind şi un vultur pe cer.
Figurinele şi ornamentele sunt sculptate în relief, iar scrisul este cioplit în piatră. În traducere, textul Tabulei sună astfel: „Împăratul Caesar, fiul divinului Nerva, Nerva Traianus Augustus Germanicus, preot suprem învestit cu puterea de tribun a IV-a oară, părinte al patriei, consul a III a oară, spărgând munţii a durat drum de-a lungul fluviului“. Zece tabule au fost dăltuite în defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă şi astăzi. Patru astfel de tabule se păstrează în desene şi stampe din sec. al XVIII-lea şi al XIX-lea, iar restul au fost distruse. Tabula Traiana de la Cazanele Dunării are o lungime de 4 metri şi 1,75 metri înălţime.

Info @Wikipedia

@Orsova 10-12 mai 2018

P.S. Pufosenia nu era speriata, doar surprinsa de locurile noi.

P.P.S. La plimbarile cu barca au voie si mini catelusii. 🙂

Leave a Reply